VINOTÉKA NAD ŘEKOU - TŘEBÍČ

12.12.2012 HIC EST

TISK
Slide 1

VINOTÉKA NAD ŘEKOU
Josef Chromý
Soukenická 55/9
Třebíč 67401

Telefon
+420 775 651 442

E-mail
josefchromyhotmail.com



Zvětšit mapu

Sudové vína 

Nespornou výhodou sudových vín, která nejsou určena k dlouhé archivaci, je možnost víno před samotným nákupem spolehlivě degustovat, nekupujete tedy nikdy zajíce v pytli.  

U lahvového vína spoléhate na doporučení someliera a etiketu, která Vám může napomoci představit si, jaké víno si asi přinesete domů, i v tom je kus krásy, které nám víno dává.

Komplex chuťí, vůní, dokonce i barva, to vše bude pro Vás překvapením, které na Vás čeká po otevření zakoupené láhve.

Vůbec nemusí platit zažité klíšé, že sudová vína nejsou tak kvalitní jako víno v lahvi. Naopak, malý vinař, který nemá stáčecí linku a prodává víno přímo ze sklepa je svým objemem nezajímavý pro velké hráče na trhu, ale pro nás je tím pravým partnerem, který nabídne pěkné víno za rozumnou cenu. O tom, že malý vinaři umí dělat velká vína určitě nikdo nepochybuje. 

V naší vinotéce máme stálou nabídku minimálně 14 druhů kvalitních sudových vín od prověřených dodavatelů. Všechny vína jsou bezpečně uchovávána pouze v nerezových sudech, chráněna potravinářským dusíkem.

Sudová vína vždy doporučujeme před nákupem degustovat, neboť slovní označení suchá, polosuchá, polosladká, sladká není vyjádřením chuti ale pouze obsahu cukru viz níže.

Suchá vína prokvasila na nízký obsah zbytkového cukru, jenž smí dosahovat:
a.max. 4 g zbytkového cukru na litr nebo
b.max. 9 g cukru v litru, pokud rozdíl zbytkového cukru a celkového obsahu kyselin přepočtený na kyselinu vinnou je 2 gramy nebo méně.

Polosuché víná  obsahuje
a.max. 12 g zbytkového cukru na litr nebo
b.max. 18 g cukru v litru, pokud rozdíl zbytkového cukru a celkového obsahu kyselin přepočtený na kyselinu vinnou je 10 gramů nebo méně.

Polosladká víná obsahuje více zytkového cukru než nejvyšší hodnota stanovená pro vína polosuchá, ale dosahuje nejvýše 45 g na 1 litr.

Sladká vína se vyznačuje zbytkovým cukrem ve výši nejméně 45 g na litr. Zpravidla se jedná o vína speciální, určená pro dlouhé zrání. Obsah alkoholu u našich tichých sladkých vín bývá mnohdy nižší (7-11 %, toto je časté u vín slámových, ledových či bobulových výběrů).